Dwars door de Apennijnen
In Mercatale begint onze reis eigenlijk pas echt. Al afdalend tussen wijn-, olijven- en hazelnootgaarden zien we ook de eerste meikersen aan de bomen hangen. In Niccone komen we op de ‘Reitsma-route’ naar Nederland. In Citta de Castello bezoeken we de duomo en het stadhuis. In Selci Lama belanden we in een ‘all-you-can-eat’ restaurant met heerlijk Italiaans eten, en dat voor 6€ pp. Doel voor deze dag is het prachtige stadje Anghiari, waar we bij een ‘Agriturismo’ een idyllisch plekje voor de tent vinden tussen olijfbomen.
De volgende dag begint met veel steile klimmetjes. Na 60 km. bereiken we Loro Ciuffenna en nemen daar een hotel in verband met voorspeld onweer en regen. Als we aan een heerlijke pizza zitten, komt het inderdaad met bakken naar beneden.
Op weg naar Florence genieten we zoals elke dag van een heerlijke café macchiato. Weidse uitzichten en mooie kapelletjes. Uitgerekend op één van de schaarse fietspaden gaat Frank hard onderuit door gladde modder, met gelukkig alleen wat lelijke schaafwonden tot gevolg.
We doorkruisen Florence en klimmen naar Fiesole over het WK-parcours van 2013. Yvonne heeft profijt van het Pendix-systeem op haar IdWorx, waardoor de klim goed te doen is. Het laatste stukje naar de camping is met 20% extreem steil, maar we komen fietsend boven.
Vanaf Fiesole fietsen we tussen veel cipressen, het weer is nog goed. Dan begint de klim naar de Passo della Futa (902 m). Het is inmiddels koud en het waait en regent. Kamperen is geen optie, we besluiten door te fietsen naar een comfortabele B&B in Piamaggio, maar daarvoor moeten we eerst nog over de Passo Raticosa (968 m). Er staat een heftige wind. We blijven twee nachten in Piamaggio, maken een mooie wandeling, genieten van het dorpsleven en zien het weer langzaam opknappen.
Op weg naar Bologna verlaten we de Apennijnen. Mooie vergezichten en eindelijk lekker weer. Om de camping te bereiken moeten we de erg drukke binnenstad doorkruisen. Die schitterende binnenstad bezoeken we diezelfde middag. We eten lekker en gezond in een biologisch vegetarisch restaurant.
Door de Po-vlakte is het gemakkelijk fietsen naar de mooie stad Ferrara, over vaak kleine en rustige weggetjes. Het landschap is veranderd. Nu zien we graan, fruitbomen, bloeiende koriander en af en toe een cactus. We zien onderweg de hop en ruiken regelmatig de zoete Toscaanse jasmijn. Het is voor het eerst lekker warm.
We komen aan in Ferrara, maar daarover meer in ons volgende blog.

Vrijdag vertrekken we met auto + fietsen naar Barolo in Piemonte
Ik hoop dat je niet te veel last hebt van je valpartij en schaafwonden.
Wat fijn dat jullie zo genieten van het Italiaanse landschap en het eten, en koffie.
Ben wel ‘n beetje jaloers dat jullie daar fietsen (behalve op het stukje van 20 %).
Groeten, Frank
Veel plezier.
Wij zijn ondertussen met de ferry onderweg naar Finland, om dan langs de Noorse kust terug te reizen.
Wel met de auto en overnachtend in B&B's en hutten, dus niet zo stoer als jullie het doen.